مهدخت گیتی/کارشناس تغذیه: سراغ یخچال خانه تان بروید و ببینید علاوه بر پرتقال, نارنگی, گریپ فروت, لیموشیرین و…
از مرکبات دیگر هم در یخپال خانه خبری هست یا ترجیح می دهید به جای خرید یک کیلو لیمو ترش یا نارنج, یک شیشه آبلیموی اسیدی بخرید و همان را به عنوان چاشنی مصرف کنید؟
از عطر و طعم نارنج که بگذریم, این چاشنی زمستانی, ویژگی های تغذیه ای بسیاری دارد که نباید از کنارش بی تفاوت گذشت.
بهار نارنج: به شکوفه نارنج, بهار نارنج می گویند. مصرف این شکوفه به شکل های مختلف اثرات مثبتی را به دنبال دارد. در طب سنتی نیز از ویژگی های شکوفه بهار نارنج استفاده های بی شماری می شود. از برخی از این خواص می توان به این موارد اشاره کرد. مصرف مخلوط عرق بهار نارنج با آب کرفس می تواند در درمان سنگ کلیه موثر باشد. اگرچه مصرف مربا به دلیل شکر زیاد آن چندان مناسب نیست اما اگر هر از گاهی کمی مربای بهار نارنج میل کنید, بد نیست. به این دلیل که مصرف ایم مربا باعث تسکین درد معده می شود.
پوست با خاصیت: همان طور که میدانیم نارنج از خانواده مرکبات است. حتما هم درخت های پیوندی لیمو – نارج را دیده اید. نارنج با کمی طعم لیمو و رنگ زردرنگ آن. این نارنج ها به طور همزمان دارای خواص لیمو و نارنج هستند. پوست نارنج هم مانند سایر مرکبات با خاصیت است. به طوری که از اسانس پوست آن در تهیه لوازم آرایشی بهداشتی کمک می گیرند. علاوه بر این پوست آن به صورت خلال شده, چاشنی یکی از غذاهای سنتی ما ایرانی ها یعنی همان “شیرین پلو” است. اگر پوست خشک شده نارنج را کوبیده, آن را با آب مخلوط کرده و بخورید, مانع از بروز حالت تهوع و استفراغ می شود. این ویژگی برای حالت ویار زنان باردار که با تهوع همراه است, مناسب است.
برگ نارنج: حتی برگ بهار نارج هم فواید بیشماری دارد. کمی برگ تازه نارنج را خوب بشویید. سپس دم کرده آن را نوش جان کنید. درطب سنتی معتقدند نوشیدن یک فنجان کوچک از این دم کرده می تواند در درمان دردهای میگرنی و بی خوابی موثر باشد. البته بهتر است همراه کمی عسل آن را نوش جان کنید که طعم تلخ آن آزار دهنده نباشد.
ویتامین C: این را میدانیم که همه میوه های ترش و به ویژه مرکبات, حاوی ویتامین C هستند. مصرف آب نارنج می تواند ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین کرده, سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. از طرفی در صورت ابتلا به سرماخوردگی, روند درمان با مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C تسریع می شود.
هضم بهتر: مصرف خوراکی ها با ترشی طبیعی به هضم بهتر غذا کمک می کند. به همین دلیل مصرف آب نارنج به عنوان چاشنی سالاد و چاشنی روی غذا مانند اضافه کردن آب نارنج طبیعی به ماهی می تواند به هضم بهتر غذا کمک کند.
شکر و نارنج: البته خوردن شکر خیلی توصیه بهداشتی ای نیست اما در صورت ابتلا به مشکل “یبوست” یکی از درمان های مناسب و بی ضرر علاوه بر خوردن یک قاشق روغن زیتون, مصرف یک فنجان مخلوط شکر و آب نارنج است. برای این کار کافی است آب نارنج را با یک قاشق چایخوری شکر مخلوط کرده و آن را میل کنید. البته در صورتی که دیابت ندارید!
آرامش قلب: باز این هم یک نسخه طب سنتی اما به این معنی نیست که باید مصرف دارو در افراد مبتلا به تپش قلب متوقف شود. این نسخه به تسکین علائم کمک می کند. یک عدد لیمو عمانی را با یک گرم سنبل الطیب, دو گرم بهار نارنج و سه گرم گل گاوزبان دم کرده و روزی یک تا دو فنجان متوسط از این نوشیدنی را نوش جان کنید.
باسلام
ممنون از پستهای خوبتون.