پنج‌شنبه 9 فروردین 1403

ورودگیاه’گوجی بری’ به کشاورزی مازندران

بذر این گیاه که از گونه های تمشک به شمار می رود توسط یک شهروند قائمشهری وارد مازندران شد و پس از تبدیل شدن به نهال در چند نقطه از مناطق مرکزی و شرق این استان کشت شده است .
سیاوش جمشیدی که به مدت چهار سال برای تبدیل بذر گوجه بری به نهال و تطبیق آن با شرایط آب و هوائی ایران فعالیت تحقیقاتی کرده است ، به خبرنگار ایرنا گفت که بذر این گیاه در مزرعه تحقیقاتیش در قائمشهر از اسفند ماه سال پیش تبدیل به نهال و در چند شهرستان مازندران توزیع شده است .
وی با اعلام این که بذر گوجه بری پس از تبدیل شدن به بوته تا رسیدن به مرحله نهال 2 سال زمان برده است ، افزود که تاکنون 80 هزار اصله نهال از این گیاه تولید و 58 هزار اصله آن را در شهرستان های ساری ، نکا ، جویبار ، سیمرغ ، نور و رامسر در مازندران و گرگان در استان گلستان و همچنین استان اصفهان توزیع کرده است .
این کشاورز محقق قیمت هر اصله نهال گوجه بری را 400 هزار ریال اعلام کرد و گفت که برای کاشت بذر این گیاه تا تبدیل شدن آن به نهال 16 میلیارد ریال هزینه کرده است .
تاکنون
وی گفت که هزینه تولید این گیاه را بدون کمک گرفتن از جائی و به صورت شخصی تامین کرده و اکنون قصد دارد آن ار در تمامی مناطق مستعد ایران توزیع کند.
** مقاوم در برابر سرما
جمشیدی یکی از ویژگی های گیاه مثمر گوجه بری را تحمل بالای آن در برابر سرما تا 27 درجه زیر صفر اعلام کرد و اظهار داشت : این گیاه در تمامی مناطق ایران به جز مناطق جنوبی که دارای آب و هوای بسیار گرم است ، قابل کشت و ثمردهی است .
وی افزود : نهال گوجه بری در سال سوم به ثمر می نشیند و در نخستین سال پنج کیلوگرم میوه تازه یا یک کیلوگرم میوه خشک می دهد.
این کشاورز مازندرانی ، سازگاری این گیاه را هر نوع خاک را هم از دیگر ویژگی های آن برشمرد و گفت : با کشت این گیاه در یکهزار متر مربع زمین کشاورزی می توان 500 کیلوگرم میوه خشک تولید کرد که ارزش اقتصادی آن 250 میلیون ریال است .
وی نهال گوجه بری را از نوع گلدانی توصیف کرد و افزود که در یک متر مربع زمین تا 500 اصله نهال گوجه بری به دست می آید.
جمشیدی پائین بودن هزینه کاشت ، داشت و برداشت را از دیگر ویژگی های گوجه بری برشمرد و گفت که کاشت این نوع گیاه زمینه اشتغال زایی را برای روستائیان فراهم کرده و می تواند از مهاجرت روستائیان به شهر جلوگیری کند.
** تائید کارشناس جهاد کشاورزی
کارشناس مسئول تولیدات گیاهی و باغبانی شهرستان قائمشهر هم به خبرنگار ایرنا گفت که گیاه دارویی گوجه بری برای اولین بار در ایران توسط یک شهروند قائمشهری در این شهرستان کشت شده است .
جهانگیر قربانی با بیان اینکه این تولیدکننده در زمینی به مساحت 2 هزار متر مربع ، 80 هزار نهال گوجی بری از نوع قرمز و سیاه پرورش داده است ، افزود : این کشاورز قائمشهری هم اکنون در حال توزیع نهال های پرورش یافته در دیگر شهرستان های استان و کشور است .
وی با اعلام این که گیاه گوجه بری در همه فصول سال قابل کشت است ، گفت : اما بهترین زمان کشت این محصول نیمه دوم سال است .
کارشناس مسئول تولیدات گیاهی و باغبانی قائمشهر محصول گوجی بری را یک میوه شگفت انگیز بویژه در درمان و پیشگیری از بیماری سرطان معرفی کرد و افزود : همچنین بالاترین غلضت آنتی اکسیدان در برگ گوجی بری وجود دارد که به عنوان چای و دمنوش استفاده می شود و دارای ارزش دارویی بالایی است.
** گوجی بری چیست ؟
کشت گیاه مثمر گوجی بری در آسیا سابقه 1900 ساله دارد و یکی از مواد مهم در طب سنتی چین به شمار می رود.
این گیاه هم اکنون در قاره آمریکا از جمله کشور آمریکا و برزیل به عنوان نوعی گیاه دارویی ضد سرطان مورد استفاده قرار می گیرد .
گوجی بری نخستین بار توسط یک محقق که در زمینه زندگی جامعه باستان تحقیق می کرد در یک منطفه از هیمالیا کشف شد. این محقق در مسیر پژوهش هایش متوجه شد که برخی از اعضای جوامع باستان در منطقه هیمالیا علاوه بر سلامت کامل جسمی ، طول عمری بیش از یکصد سال داشتند و در تحقیقاتش یکی از عوامل مهم در این زمینه را مصرف گوجی بری دانست .
گوجه بری دارای غنی ترین منبع مواد غذایی در بین میوه ها از جمله خانواده ‘ بری ‘ ها یا تمشک هاست.
این میوه کمیاب و گران قیمت در سال های اخیر در کشورهای غربی معرفی شده است و در حال ورود به بازار تجارت اروپا و آمریکا به عنوان یکی از باارزش ترین گیاهان دارویی و اکسیر جوانی و سلامتی است .
پژوهش های صورت گرفته در آمریکا نشان داده است که گوجی بری دارای بالاترین سطح آنتی اکسیدان در بین میوه هاست و به همین دلیل هم موجب کاهش رشد و عدم پیشرفت سلول های سرطانی و کاهش عوارض شیمی درمانی و مانع تشکیل تومور و رشد آن می شود.
اگر چه گوجه بری بتازگی وارد عرصه کشاورزی مازندران شده است تا در ایران معرفی و مصرف شود ف ولی گونه هایی از خانواده این گیاه مانند زغال اخته و تمشک به صورت بومی در ایران وجود دارد.
هم اکنون شرکتی با نام شرکت توسعه بری در ایران در زمینه تولید و واردات نهال و میوه بیش از 154 گونه بری که دارای ارزش اقتصادی بالایی است در حال فعالیت است .
** شاید کشمش قرمز
گوجی بری میوه ای خاص است که طعم شیرینی دارد و خشک شده آن مانند کشمش است . گوجی بری به صورت تازه ، خشکبار ، آب میوه و عصاره مصرف می شود . علاوه بر میوه ، برگ های این گیاه هم به عنوان دمنوش مورد استفاده قرار می گیرد.
تنظیم قند خون از جمله برای افراد دیابتی ، تامین 180 درصد از ویتامین ‘ آ ‘ مورد نیاز روزانه و جلوگیری از بیماری چشم دژنراسیون ماکولا ، منبع سرشار آهن و اسید فولیک ( 15 برابر اسفناج ) ، حاوی 21 ماده معدنی از جمله روی ، کلسیم ، ژرمانیوم ، سلیوم و فسفر از جمله خواص میوه و دمنوش گیاه گوجی بری است .

Check Also

خسارت سیلاب در غرب مازندران

اصلانی فرماندار شهرستان عباس آباد: 🔹سیل شب گذشته ۱۳ آبان ماه به تاسیسات زیر بنایی عباس‌آباد، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

captcha

Please enter the CAPTCHA text