به گزارش ishomal از شهرستان آمل، محور مواصلاتی هراز یکی از جادههای شریانی و حیاتی کشور بوده که مسیر پایتخت به شمال را در نزدیکترین زمان ممکن محقق میسازد. از سال ۱۳۸۸ پروژه چهارخطه کردن و تعریض محور هراز با جدیت در قطعات مختلف اجرایی شد که نخستین مرحله از چهارخطه کردن این جاده به طول هشت کیلومتر طی اسفندماه گذشته با حضور وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم انجام شد.
هماکنون ۱۰ کیلومتر دیگر از پروژه تعریض و بهسازی جاده هراز با اعتبار بیش از ۶۰۰ میلیارد ریال به سرانجام رسید که این مسیر از منطقه پنجاب تا تونل شماره ۹ را شامل میشود.
از ابنیههای مهم راهسازی در این پروژه میتوان به احداث دو دستگاه تونل به طول یک کیلومتر، احداث یک دستگاه پل بزرگ به طول ۴۲ متر و هشت کیلومتر دیوارسازی اشاره کرد.
افتتاح ۱۰ کیلومتر از پروژه چهارخطه کردن محور هراز در سه قطعه با همکاری وزارت راه و شهرسازی، شرکت ساخت و توسعه زیربنای حمل و نقل کشور و معاونت ساخت و توسعه راهها انجام شد. قطعه نخست این پروژه بزرگ به طول سه کیلومتر از کیلومتر ۴۲ تا کیلومتر ۴۵ محور بوده که در آن ۳ هزار و ۳۰۰ متر دیوار وزنی و مسلح با اعتباری بیش از ۱۹۰ میلیارد ریال به پایان رسید.
در قطعه دوم این مسیر ارتباطی شاهد تعریض از کیلومتر ۵۰ تا ۵۵ به طول ۵٫۲ کیلومتر هستیم که در آن یک دستگاه تونل به طول ۱۸۹ متر و یک دستگاه پل بزرگ به طول ۴۲ متر به همراه ۴۰۰ متر احداث دیوار وزنی در مجموع با اعتبار بیش از ۲۳۰ میلیارد ریال محقق شد.
در قطعه سوم این افتتاح، تعریض جاده هراز از کیلومتر ۵۵ تا ۵۷ به طول دو کیلومتر انجام شد که در آن یک دستگاه تونل به طول ۸۰۲ متر و احداث ۷۰۰ متر دیوار وزنی در مجموع با اعتبار هزینه شده ۱۸۰ میلیارد ریال به سرانجام رسید.
به گزارش ishomal، حدود ۱۱۰ کیلومتر از مسیر مواصلاتی هراز در استان مازندران قرار دارد که از آستان مقدس امامزاده هاشم تا شهر آمل را دربرمیگیرد.
تاکنون حدود نیمی از مسیر مواصلاتی هراز در استان مازندران ایمنسازی و تعریض شده تا شاهد تردد آسان و کمخطر خودروها باشیم.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی تا ساعتی دیگر برای افتتاح ۱۰ کیلومتر از پروژه تعریض و بهسازی محور هراز به همراه معاونان وزارت راه، مسئولان کشوری و مسئولان استانی راهی آمل میشود.